GENEL MERKEZ

LEFKOŞA

GaziMağusa

GİRNE

GÜZELYURT

İSKELE

LEFKE

This Post Has 2 Comments

  1. Muhammed Şamil BALCI

    Merhaba sayın vekilim.

    Ben 329775 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, 54325110494 Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralı Muhammed Şamil BALCI.

    Türkiye’de yaşayan, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlıklarına sahip biri olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Askerlik Yasasının “özel statüde askerlik yapma hakkı” ile ilgili hükümlerinde Türkiye’de yerleşik çift uyruklu (Türkiye Cumhuriyeti – Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) vatandaşlarını dışlayıcı hükümler bulunduğuna ve bu durumun hukuksuzluğa sebep olduğuna ilişkin itirazımı sunmak isterim. Başlamadan önce benim durumumda olup bu durumdan muzdarip olan birçok vatandaş olduğunu da eklemek isterim.

    59-2000 Sayılı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Askerlik Yasasında özel statüde askerlik yapma isimli kısım aşağıdaki şekildedir:

    “DÖRDÜNCÜ KISIM

    Özel Statüde Askerlik Yapma Hakkı,

    Müracaat ve Askerlik Yükümlülüğünü

    Yerine Getirme

    Özel Statüler

    14. Kıbrıs asıllı Türk anne veya babadan yabancı bir ülkede doğan ve doğduğu veya yerleştiği yabancı ülkede askerlik çağına kadar ikamet eden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşları (Türkiye’de yerleşik çift uyruklu (Türkiye Cumhuriyeti – Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) yurttaşlar hariç) ile 12 yaşını tamamladığı tarihten önce anne veya babası ile Kıbrıs’tan ayrılan ve gittiği yabancı ülkeye yerleşerek askerlik çağına kadar yurt dışında ikamet eden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşları (Türkiye’de yerleşik çift uyruklu (Türkiye Cumhuriyeti – Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) yurttaşlar hariç.) mükellefiyet hizmetini bu Yasanın 17’nci maddesinin (1)’inci fıkrası kapsamında yerine getirirler.”

    Yasanın 17. maddesinin (1)’inci fıkrası ise son ve tam hali ile aşağıdaki gibidir:

    “17. Bu Yasanın 14’üncü maddesi kapsamında olanlar mükellefiyet hizmetini aşağıdaki şekilde yerine getirebilirler:

    (A) Aylık brüt asgari ücretin 7 (yedi) katı tutarında Türk Lirası ödeyerek serbest kalmak; veya

    (B) Aylık brüt asgari ücretin 4 (dört) katı tutarında Türk Lirası ödeyerek 1 (bir) ay hizmet yapmak; veya

    (C) Kesin dönüş yapmak amacı ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne giriş yaptığı tarihte 31 (otuz bir) yaşından küçük olanlar 4 (dört) ay hizmet yapmak; veya

    (Ç) Kesin dönüş yapmak amacı ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne giriş yaptığı tarihte 31 (otuz bir) yaşından büyük ve 49 (kırk dokuz) yaşından küçük olanlar 2 (iki) ay hizmet yapmak veya aylık brüt asgari ücretin 5 (beş) katı tutarında Türk Lirası ödeyerek serbest kalmak; veya

    (D) Askerlik çağı dışına çıkmış olanlar askerlikten muaftır.”

    14. maddeden görüldüğü üzere beni de kapsayan Türkiye’de yerleşik çift uyruklu (Türkiye Cumhuriyeti-Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) yurttaşlar bu maddenin kapsamı dışına alınmıştır. Türkiye’de yerleşik çift uyruklu (Türkiye Cumhuriyeti-Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) yurttaşlar için tek seçenek yükseköğrenime bağlı bedelli askerlik seçeneğidir. İlgili madde tam hâliyle şu şekildedir:

    “15. Askerlik çağına girdiği tarihte Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşı olan ve en az 3 yıllık bir yüksek okul veya fakülte bitirmeyi müteakip askerliğini ASAL Şubeye başvurarak her yıl tecil ettirmek suretiyle yurt dışında dört yıl çalışmış olanlar mükellefiyet hizmetini bu Yasanın 17’nci maddesinin (2)’nci fıkrası kapsamında yerine getirirler.

    Ancak mezun olmak kaydıyla yurt dışında lisans üstü öğretimde geçen süre çalışma süresinden sayılır.”

    Yasanın 17’nci maddesinin (2)’nci fıkrası ise tam ve son haliyle aşağıdaki gibidir:

    “(2) Bu Yasanın 15’inci maddesi kapsamında olanlar aylık brüt asgari ücretin 10 (on) katı tutarında Türk Lirası ödeyerek 1 (bir) ay hizmet yapmak suretiyle mükellefiyet hizmetini yerine getirebilirler.”

    Görüldüğü üzere Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Askerlik Yasası’nda, Türkiye’de yerleşik çift uyruklu (Türkiye Cumhuriyeti-Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) yurttaşlara karşı ciddi bir ayrımcılık vardır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde brüt asgari ücret 40.436 TL olup Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti dışında yaşayan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları 7 brüt asgari ücret (283.052 TL) karşılığında askerlikten tamamen muaf oluyorlar veya 4 brüt asgari ücret (161.744 TL) karşılığında bir ay askerlik yapmak suretiyle askerlik vazifelerini ifa etmiş oluyorlar. Fakat Türkiye’de yerleşik Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti çift uyruklu vatandaşlar bu seçenekten yararlanamamaktadırlar. Bu kişilerin yararlanabildiği yükseköğrenime bağlı bedelli askerlik seçeneğinde ise 10 brüt asgari ücret (404.360 TL) karşılığında bir ay askerlik yapmak şartıyla askerlik vazifesi yapılmış sayılmaktadır.

    Ek olarak 59/2000 sayılı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Askerlik Yasasına göre yükseköğretime bağlı bedelli askerlik lisans mezuniyetinden sonraki dört yıl içerisinde her yıl çalışıldığını belgelemek suretiyle dört yılın sonunda kazanılmaktadır. Dört sene sonunda kazanılan bu hak ise askerlik tekrar tecil edildiğinde kaybedilmektedir. Yani Türkiye Cumhuriyeti’ndeki gibi istenildiği zamanda bedelli askerlik hakkından faydalanılamamaktadır. Dayatılan bu 4 yıl şartı, bedelli askerlik hakkını iş, evlilik ve kariyer gibi hayatın olağan akışı içerisindeki durumlardan dolayı sekteye uğratmaktadır. Ben mezuniyetimden sonra dört sene boyunca çalıştığımı belgeleyerek bedelli askerlik hakkı elde ettim. Fakat bu 4 senenin sonunda evlenmem, maddî olarak zorluk yaşamam ve yüksek lisans yapmam dolayısıyla askerliğimi tekrar tecil ettirmek durumunda kaldım. Bu sebeple her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gibi istediğim zaman bedelli askerlik hakkımı kullanamadığımdan söz konusu hakkımı kaybettim.

    26 Mart 2024 Salı günü yayımlanan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Resmî Gazetesinde 59/2000 sayılı askerlik yasasına eklenen geçici maddeyle bedelli askerlik hakkını kaybedenler için af gelmiş, askerlik yasasında belirtilen tutara ek olarak 3 brüt asgarî ücret (121.308 TL) ödenmesi ve bir ay askerlik yapılması şartıyla askerliğin yapılabileceği maddesi eklenmiştir. Yani bedelli askerlik yapabilmem için 13 brüt asgari ücret tutarında bir meblağ ödemem gerekmektedir. Bu tutar tam olarak 525.668 TL’dir. Türkiye Cumhuriyeti’nde bedelli askerlik yapmak için yatırdığım tutar 182.609,04 TL’dir ve yukarıda belirttiğim sebeplerden dolayı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ödemem gereken tutar bu meblağın yaklaşık 3 katıdır.

    Görüldüğü gibi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin askerlik yükümlülüğüne dair düzenlemeleri kapsamında, “özel statüde askerlik yapma hakkı” yalnızca yurt dışında belirli sürelerle ikamet etmiş veya eğitim almış olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşlarına tanınmış olup, Türkiye’de yerleşik çift uyruklu vatandaşlar hariç tutulmaktadır. Bu uygulama, Türkiye’de yerleşik olan Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlarını ayrımcı bir şekilde haklardan mahrum bırakmakta ve bu kişilere Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlarının yararlandığı özel haklardan yararlanma imkânı vermemektedir. Türkiye’de yerleşik çift uyruklu (Türkiye Cumhuriyeti-Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) yurttaşlar için niçin böyle bir ayrımcılık vardır? Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayıp sadece Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olup herhangi bir ülkede ikamet edenlerin çok daha düşük bir meblağ ödemelerindeki sebep nedir? Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanlar niçin mağdur edilmektedir?

    Ben Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yaşamıyorum, aldığım maaşı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki şartlara göre kazanmıyorum. Türkiye’de brüt asgarî ücret 20.002,50 TL’dir ve ben Türkiye’de doğdum, büyüdüm, Türkiye’de yaşıyorum ve Türkiye’de çalışıyorum. Benim aldığım maaş Türkiye standartlarındadır ve yukarıda bahsi geçen tutarı ödemem imkânsızdır. Ben 33 yaşında, evli ve 1 çocuk babası bir vatandaşım ve şu an akademik kariyerime doktora yaparak devam ediyorum. Uzun dönem askerlik yapmam aile bütünlüğüme zarar verecektir. Ayrıca yaşıtlarım ile askerlik hizmeti yapma olanağını kaybetmiş olduğum için manevi olarak psikolojik ve sosyolojik yıpranmam söz konusu olacaktır.

    Tüm bu sebeplerden dolayı ben bir Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olarak diğer Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları gibi Özel Statüde Askerlik Yapma Hakkından faydalanmak ya da Türkiye’de ikamet eden her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gibi askerliğimi Türkiye’de yapmak ve her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının faydalandığı bedelli askerlik hakkından faydalanmak veya yükseköğrenime bağlı bedelli askerlikten faydalanmak isteyen Türkiye’de yerleşik çift uyruklu (Türkiye Cumhuriyeti-Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) yurttaşları için ödemeleri gereken meblağın Türkiye şartlarına göre belirlenmesini, bunun için gerekli düzenlemelerin yapılmasını ve bu konudaki mağduriyetimin giderilmesini talep ediyorum.

    Gereğini arz ederim.

    1. admin admin

      Genel sekretere mailiniz iletilmiştir.
      Teşekkür ederiz.

Bir yanıt yazın