You are currently viewing Oğuzhan Hasipoğlu: Rum tarafının ‘özel temsilci atanmasına hazırım’ dediği nokta şovdur

Oğuzhan Hasipoğlu: Rum tarafının ‘özel temsilci atanmasına hazırım’ dediği nokta şovdur

UBP Milletvekili, Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, “UBP, Ana vatan Türkiye’nin garantörlüğünün teminatıdır” dedi. Hasipoğlu ayrıca “Rum tarafının ‘federasyon görüşmek istiyorum, özel temsilci atanmasına hazırım’ dediği nokta aslında bir şovdur” ifadesinin de altını çizdi.

UBP’nin 48’inci kuruluş yıl dönümü etkinliklerini İsrail-Filistin savaşı nedeniyle ertelediklerini söyleyen Hasipoğlu, “İnsanlar ölürken, Müslümanlar ölürken, böyle bir şey yapmamız doğru olmaz” dedi.

“UBP, ANA VATAN TÜRKİYE’NİN GARANTÖRLÜĞÜNÜN TEMİNATIDIR”

Kıbrıs Türk halkı olarak savaşların en acısını yaşadıklarını ifade eden Hasipoğlu, “Ne mutlu ki bizim Ana vatan’ımız var ve bütün adaya barış huzur geldi. Güvenliğimizin de teminatı… Bu devleti kuran, bu devletin egemenliğini bütün dünyadan talep eden parimiz de kendisini TMT’nin devamı olarak görüyor ve Ana vatan’ın garantörlüğünün teminatıdır” dedi.

“EGEMEN EŞİTLİK VE ULUSLARARASI EŞİT STATÜNÜN KABUL EDİLMESİNİ TALEP ETTİK”

Kıbrıs sorunuyla ilgili yöneltilen soruları cevaplayan Hasipoğlu, özel temsilci ile ilgili tutumlarının ortak bir zemin olmaması nedeniyle olduğunu söyledi. “Neyi konuşacağız?” diyen Hasipoğlu, egemen eşitlik ve uluslararası eşit statünün kabul edilmesini talep ettiklerini söyledi. Hasipoğlu, izolasyonların kaldırılması gerektiğinin altını çizdi.

Annan Planı’nı hatırlatan Hasipoğlu, Kıbrıs Türk halkının yüzde 65 “evet” dediğini, Kıbrıslı Rumların ise yüzde 70 “hayır” dediğini belirtti. Hasipoğlu, “AB’ye girdiler. Biz hala daha kısıtlamalar ve ambargolar altındayız. Dolayısıyla bu eşitsizliğin artık son bulması gerekiyor” dedi.

“CRANS MONTANA ÖNCESİNDE BİR UBP’Lİ OLARAK FEDERASYONU GÖRÜŞTÜM”

Crans Montana süreci öncesinde bir UBP’li olarak müzakere masasında federasyonu görüştüğünü anlatan Hasipoğlu, “Kıbrıs Rum tarafının ada yönetimini ve ada etrafındaki zenginliğini bizimle paylaşmak gibi niyeti yok” dedi.

UBP Milletvekili, Genel Sekreteri Hasipoğlu, Crans Montana’da federasyon için son noktaya gelindiğini, dönemin Kıbrıs Rum lideri Nikos Anastasiadis’in “sıfır asker sıfır garanti” istediğini ve sürecin çöktüğü anlattı.

“RUM TARAFININ ‘FEDERASYON GÖRÜŞMEK İSTİYORUM’ NOKTASI ŞOVDUR”

Ortak bir zemin olmadığını yineleyen Hasipoğlu, “Rum tarafının  ‘federasyon görüşmek istiyorum, özel temsilci atanmasına hazırım’ dediği nokta aslında bir şovdur”  İfadesini kullandı.

Pile-Yiğitler yoluyla ilgil Cumhuriyet Meclisi’nde konuşma yapmasına izin verilmemesine de değinen Hasipoğlu, UBP Genel Sekreteri olarak, UBP’nin görüşünü anlatmak için kürsüye çıkmak istediğini söyledi.

“BAŞBAKAN, BANA YETKİ VERDİ; DIŞİŞLERİ BAKANI YURT DIŞINDA”

CTP’nin her iki grup başkan vekilinin ise bir bakanın cevap vermesini talep ettiğini anlatan Hasipoğlu, “Başbakan bana yetki verdi. Dışişleri Bakanı ise yurt dışında. Dinlemek istemiyorsanız niyetiniz başka. Ortaya bir şeyler atıp, üzerine yatmak istiyorsunuz” dedi.

Pile-Yiğitler yoluyla ilgili bir uzlaşı sağlandığını, konuyla ilgili dirayetli durduklarını belirten Hasipoğlu, “Pile halkına verdiğimiz bir sözdü. UBP söz verdi mi dirayetli duruşundan geri adım atmaz. Muhatabımız BM idi. İşin içerisine uluslararası aktörler girer, bazı talep olur. Günün sonunda öyle ya da böyle bu yolu götürüyoruz” dedi.

“GEREKİRSE AD-HOC KOMİTE KURULUR”

Türkiye’de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin KKTC için yaptığı “Kıbrıs Devleti” isim önerisini de değerlendiren Hasipoğlu, isim değişikliği konusunun Cumhuriyet Meclisi’nde tartışılmadığını söyledi. Hasipoğlu, KKTC’nin adının değişmesi için Anayasa değişikliğinin gündeme gelmesi gerektiğine işaret ederek, “Meclis’te dün bunu anlatmak istedim; ama sağ olsun CTP’li arkadaşlar dinlemek istemedi. Bunun ortamını yaracağız. Gerekirse Ad-Hoc komite kurulur” dedi.

“ANNAN PLANI’NDA GEÇEN ‘KIBRIS TÜRK DEVLETİ’ İLE UBP’NİN ANLADIĞI ‘KIBRIS TÜRK DEVLETİ’ AYNI DEĞİL”

Annan Planı’nda geçen “Kıbrıs Türk Devleti” ile UBP’nin anladığı “Kıbrıs Türk Devleti”nin aynı olmadığının altını çizen Hasipoğlu, “Bizim anladığımız; bağımsız, egemen, kendi kendini yöneten ve federasyon yönetim biçimi altında olmayan ‘Kıbrıs Türk Devleti’dir” ifadelerini kullandı.

BM’nin görev süresinin bitmesini artık desteklediğinin altını çizen Hasipoğlu, konuyla ilgili sözlerini şöyle noktaladı:

“BM’nin iki tane önemli misyonu var. Tırnak içinde ‘barış gücü’, bir de Kıbrıs müzakereleri olduğunda ara buluculuk. Adaya 1974 Mutlu Barış Harekatı ile barış geldi. DAÜ’nün yanında 90 dönümün içinde bir lamarina yığınına dönüşen BM kampı, casusluktan başka bir şey değil… Orada neyin barışını sağlıyorlar? Pozisyonumuza tamamen ters.

BM’nin, bizimle statü anlaşması yapması lazım. BM, KKTC topraklarında hangi statü ile bulunuyor? 74 ya da 64’te değiliz artık. UBP olarak bu mücadeleye ve kavgaya devam edeceğiz. Çözüm planı, bizim kırmızı çizgilerimiz noktasında ortak bir zemin oluşursa o zaman hakemlik değil, ara buluculuk görevinde bulunsun… Ben, BM’ye karşı değilim. Sorun üreten değil, sorun çözen bir yapıda olması lazım”

Bir yanıt yazın