You are currently viewing BAŞBAKAN ÜSTEL: YABANCI AKIMINA SEYİRCİ KALMADIK

BAŞBAKAN ÜSTEL: YABANCI AKIMINA SEYİRCİ KALMADIK

Başbakan Ünal Üstel, Meclis Genel Kurulu’nun olağanüstü birleşiminde yaptığı konuşmada, CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman’a verdiği bilgiler için teşekkür etti.

Başbakan Üstel, ekonominin zorluklar yaşadığını ve pandemi nedeniyle bu sıkıntıların dünya genelinde devam ettiğini belirtti. KKTC’nin imkanları dahilinde, halkın alım gücünü korumak için çalışanlara hayat pahalılığı oranında maaş artışı, esnafa prim desteği ve asgari ücrette hayat pahalılığı oranında artış gibi önlemler aldıklarını ifade etti. Ancak bu önlemlerin yeterli olmadığını, mali imkânlar çerçevesinde ellerinden gelenin en iyisini yaptıklarını söyleyen Başbakan Üstel, İşçilere yüzde 200 oranında bir artış yapıldığını vurguladı.

Üstel, 1 Eylül itibarıyla sigorta teşvik primlerinin gözden geçirileceğinin altını çizerek, “1 eylülde tekrardan esnafımıza sanayicimize, turizmcimize sosyal sigorta teşvik primini Bakanlar Kurulu’ndan geçirip hazırlayacağız. Sırf insanımızın bu sıkıntılı günlerden geçerken daha ferah yaşaması için.” sözlerini söyledi.

Başbakan Üstel, yabancı yatırımcıların pandemi sonrası artan ilgisi hakkında açıklamalarda bulundu. Yabancı yatırımlarının artışıyla ilgili süreci dikkatle takip ettiklerini ve yasal düzenlemelerde çalışmalar yaptıklarını belirtti. İlk olarak yapılan yasa tasarısının savcılıktan geri döndüğünü, ardından yeni bir yasa tasarısı hazırladıklarını ve şu an savcılıktan görüş beklediklerini ifade eden Üstel, şunları kaydetti:

“Tufan hocam doğru bir noktaya değindi. Yabacı bir akımının pandemi sonrası gerçekleştiği doğrudur. Bu süreci oturup seyirci kalmadık. Doğrudur alımlarda değişik çalışmalar yapıldı. Burada biz yasal çalışma yaptık. Savcılıktan geri döndü. Bir daha bir yasa yaptık. Savcılıktan görüş bekliyoruz. Yasa geldikten sonra otururuz sizin getirdiğiniz öneriyi de alır birlikte değerlendiririz. Gerekirse olağanüstü bir toplantı yapıp geçiririz. Doğrudur. Ne kadar sözleşmenin olduğunu kimse bilmiyor. Bütün bunları ortaya yerden kaldırmak için yasa çalışmasında savcılıktan görüş geldikten sonra Bakanlar Kurulu’ndan geçireceğiz. Burada baktığımız zaman İskele, Long Beach oradalar da büyük bir yığılmanın olduğu doğrudur. Esentepe ve Karşıyaka’da aynı şekildedir. Adanın büyük bir kısmından yabancılar gelip ev satın alıyorlar.”

Bahsi geçen bölgelerde incelemelerde bulunduğu aktaran Üstel, açıklamasına şöyle devam etti:

“Ben gidip gezdim. Hemen tedbir almak için de bir komite oluşturduk. Ülkemizde bir gerçek var; çarpık yapılaşma devam ediyor. Bizim toprağımızı almak için dıştan yabancı ülkelerden talep çoğaldı. Talepleri nasıl önleyebiliriz diye çalışmaya başladık. Komite kurduk, Türkiye’den uzmanlar getirdik. Amacımız, ilçelerdeki nüfusun ne kadar olması gerektiğini saptamak, ilçelerdeki imar planlarını gözden geçirmek ve ülkemizi koruyalım. Bu konuda bir girişim yaptık. Gerektiğinde bu komitemize ana muhalefetten 1 veya 2 vekil arkadaşımızı dahil edebiliriz. Buna seyirci kalmadık. Çalışma yaptık, sadece açıklama yapmadık.”

Bir yanıt yazın