You are currently viewing HASİPOĞLU: LOBİ ÇALIŞMALARININ MEYVELERİ

HASİPOĞLU: LOBİ ÇALIŞMALARININ MEYVELERİ

AKPA toplantıları çerçevesinde Oslo’da bulunan UBP Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, Birleşik Krallık’ta KKTC’ye yönelik tanınma ve doğrudan uçuş konusundaki girişimleri KIBRIS’a değerlendirdi.

“Olumlu gelişme”… Hasipoğlu, İngiliz milletvekilleri bağlamında çok iyi bir lobi çalışmasını yaptıklarını kaydederek, “Bu anlamda özellikle bir kısım milletvekilinin bu gerçekleri görmeye başlaması bizler için olumlu gelişmedir.” dedi.

“Kabul etmiyoruz”… AKPA’da bugün Maraş sakini Rumların meselesinin bir rapor olarak tartışılıyor olmasını kabul etmediklerini kaydeden Hasipoğlu, “Bunun gereksizliğini, ortaya koyup karşı görüş olarak hazırladığımız raporu sunacağız.” dedi.

Emine Gül ÖZER

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, Birleşik Krallık Lordlar Kamarası Üyesi Barones Nosheena Mobarik, Dışişleri eski Bakanı Straw ve Muhafazakar Parti eski lideri Smith’in aralarında bulunduğu partiler üstü bir grubun, KKTC’ye uygulanan ticaret ve yaptırımların ortadan kaldırılması ve ‘doğrudan uçuş’ yapılmasına yönelik tanınmaya öncülük hamlesini KIBRIS’a değerlendirdi.

Hasipoğlu, zamanında Barones Mobarik’le bir görüşme gerçekleştirdiğini kaydederek, Mobarik ile ilgili “Kıbrıs Türkü’ne uygulanan ambargoları, izolasyonları çok iyi anlıyor ve biliyor.” ifadelerini kullandı.

İngiliz Milletvekilleri bağlamında çok iyi bir lobi çalışmasını yaptıklarını kaydeden Hasipoğlu, şu andaki durumu “yaptığımız çalışmaların meyvelerini yiyoruz.” diyerek özetledi.

Avrupa Konseyi Parlementerler Asamblesi (AKPA) toplantıları çerçevesinde, Oslo’da temaslarda bulunan Hasipoğlu, hem İngiltere’de yaşanan gelişmeleri hem de Oslo’daki durumu KIBRIS’a değerlendirdi.

“Bize uygulanan ambargoları, izolasyonları çok iyi anlıyor ve biliyor”

UBP Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, Barones Nosheena Mobarik’in KKTC’ye uygulanan ticaret ve seyahat yaptırımlarının kaldırılmasını talep etmesi ve doğrudan uçuşlarının önünün açılmasına yönelik yaptığı açıklamayı şu ifadelerle değerlendirdi:

“Lordlar Kamarası’nda Nosheena Mobarik’le zamanında görüşmüştüm.. Avrupa Parlamentosu’na geliyordu 2-3 yıl önce.. Kendisi bu konuda Kıbrıs Türkü’ne uygulanan ambargoları, izolasyonları çok iyi anlıyor ve biliyor. Bu konuda İngiliz Milletvekilleri bağlamında çok başarılı bir lobi çalışması yaptık. Bunun da şimdi meyvelerini görmeye başlıyoruz. Her ay bir grup İngiliz milletvekili adamıza geliyor. Ben her geldiklerinde kendileriyle görüşüyorum.. Özellikle Kapalı Maraş’a ilgileri var. Hatta bu gelen İngiliz Milletvekilleri orada oteliniz varmış, Golden Sands Otel’i bize aitmiş? Bu konuda ne diyorsunuz? Diyerek parlamentere soru sordu. Dolayısıyla İngiliz Milletvekilleri şu an ciddi anlamda İngiltere’nin Kıbrıs konusunda resmi dış politikasını sorgular hale geldi. Bu da, bizim özellikle son 2-3 senedir yapmış olduğumuz ciddi lobi faaliyetinin bir sonucudur.”

“Gerçekleri görmeye başlamaları, bizler için olumlu gelişmedir”

Hasipoğlu, yıllardır yaşanan ambargolardan sonra tüm süreçlerde uzlaşı sağlamayan Kıbrıslı Rum’un ödüllendirilip, Kıbrıslı Türk’ün cezalandırıldığına dikkat çekerek, “doğrudan uçuş, doğrudan ticaret gibi konuların bunca yıldır çözüm konusunda olumlu yaklaşan Kıbrıs Türk tarafına artık bir engel teşkil etmemeli.” dedi.

2004 Annan Planı Referandumu’ndan sonra da o dönemin BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın yazdığı raporda, ‘artık izolasyonlar, kısıtlamalar, ambargoların Kıbrıslı Türklere uygulanmaması gerekir.” şeklinde bir tespitte bulunduğunu aktaran Hasipoğlu, “Dolayısıyla artık gerek uçuşlar, gerek AB ile doğrudan ticaret, gerek spor karşılaşmaları olsun bu tüm süreçlere olumlu yaklaşıp ama Rum tarafının uzlaşmaz tutumuna rağmen daha fazla Kıbrıslı Rumlar ödüllendirilmemeli, daha fazla Kıbrıslı Türkler cezalandırılmamalı. Bu anlamda özellikle bir kısım İngiltere Milletvekilinin bu gerçekleri görmeye başlaması bizler için olumlu gelişmedir.” ifadelerini kullandı.

“Oylamaya tepki koyacağız”

UBP Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi (AKPA) toplantıları çerçevesinde, Norveç’teki temasları hakkında da bilgiler verdi.

Norveç’in ev sahipliğinde bu toplantılara katıldıklarını, masada bir oy hakları olmasa da, görüşlerini bildireceklerini kaydeden Hasipoğlu, Norveç’in, Kıbrıs Konusuna oldukça ilgili ve önemli ülkelerden biri olduğunu belirtti.

Maraş raporunun bugün komitede oylanacağı bilgisini veren Hasipoğlu, şöyle konuştu:

“Maraş raporu bugün komitede oylanacak. Bu amaçla Oslo’dayız.. Bizim burada oy hakkımız olmasa da önerimizi dile getirip sunacağız. Önerilerimiz ile ilgili Türkiye AKPA Heyeti, Heyet Başkanı Tuğrul Türkeş’le bir toplantı yaptık. Kıbrıs meselesinde, Kıbrıslı Türklere yönelik izolasyonlar, ambargolar devam ederken, sanki bütün konular hallolmuş gibi 1974 öncesi Maraş sakini Rumların meselesinin bugün konseyde bir rapor olarak tartışılıyor olmasını kabul etmiyoruz. En başta bunu söyleyeceğiz ve bu rapora yönelik bir karşı rapor sunacağız. Dolayısıyla bütün çözüm planlarını reddetmiş, masadan kaçan bir taraf olan Rum tarafının 1974 öncesi sakinlerinin sadece bu konunun, onların mülkiyet meselesinin konseyde tartışılıyor olmasının gereksizliğini, anlamsızlığını ve çözüm sürecine de hiçbir katkı koymayacağını ifade edeceğiz ve bir karşı görüş raporu sunacağız.”

Hasipoğlu, Norveç temasları sırasında Norveç Dış İşleri Bakan Yardımcısı ve Doğu Akdeniz ve Kıbrıs Masası Başkanı ve Doğu Avrupa Sorumlusu ve Bakan Yardımcısıyla da bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi.

Hasipoğlu, “Görüşmelerde izolasyonlar, ambargolar ve doğrudan uçuşlarla ilgili çözüm önerilerimizi ilettik. Ada etrafındaki doğal kaynakların paylaşımı konusundaki resmi önerilerimizi ed ilettik..” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın