You are currently viewing SOSYAL KONUTLARA BU YIL BAŞLANACAK

SOSYAL KONUTLARA BU YIL BAŞLANACAK

İçişleri Bakanı Ziya Öztürkler,  sosyal konut apartmanları ve kırsalda köy evleri projelerinin hazır olduğunu söyleyerek, projenin detaylarını paylaştı:

“PROJELER 6 İLÇEDE DE HAYAT BULACAK”…

Bakan Öztürkler, ülke genelinde büyük ihtiyaç olan konut sorununu çözmek amacı ile İçişleri Bakanlığı ve İnşaat Müteahhitleri Birliği arasında gerçekleştirilen teknik toplantılar sonrasında, 6 ilçede belirlenen arazilerde yapılacak sosyal konut apartmanları ve kırsalda yapılacak köy evleri projelerinin büyük oranda tamamlandığını söyledi.

“PROJEYE 2023 YILI İÇERİSİNDE BAŞLANACAK”…

Sosyal Konut Apartmanları’nın her ilçedeki ihtiyaç analizleri çerçevesinde 5-4-3 ve 2 katlı apartmanlar olacağını kaydeden Öztürkler, köy evleri projelerinin ise yine bölgesel ihtiyaç analizleri doğrultusunda tek katlı müstakil konutlar olacak şekilde inşa edileceğini dile getirdi. Bakan Öztürkler, “2023 yılı içerisinde projelere başlanacaktır” dedi.

“30 MİLYON TL’LİK KAYNAK HAZIR”…

Yabancıların taşınmaz mal alımlarında tüzükte yapılan değişiklikle buradan Sosyal Konut Yapımı için bir fon yaratıldığını açıklayan Bakan Öztürkler, şu anda bu fonda oluşan kaynağın 30 milyon TL’ye yakın olduğunu belirtti. Öztürkler, bu kaynakla ekonomik olarak dezavantajlı vatandaşların ev sahibi olabileceğini kaydetti.

İçişleri Bakanı Ziya Öztürkler, göreve geldiği günden bugüne yapılan işlerle ilgili  konuştu. Bakan Öztürkler, göreve geldiği ilk günlerde mevcut sorunlar ve yapılması gerekenler konusunda durum değerlendirmesi yaptıktan sonra aciliyet sırasına göre bir planlama yaptıklarını belirtti.    Bakanlıktaki sorunları ve yarım kalmış işleri ilk etapta tamamlayan Öztürkler, daha sonra ülkenin ihtiyaç duyduğu projeler için çalışmaya başladı.    Özellikle dijitalleşme, ülke güvenliği, kırsal kesim arsalarındaki sorunlar ve her ilçeye yapılması planlanan sosyal konutlarla ilgili önemli çalışmalar yapan Öztürkler, tüm bu çalışmaların detaylarını  paylaştı.    “Koyduğumuz hedefler doğrultusunda 1 yılda ciddi adımlar atıldı. Hatta bazı hedeflerimizin üzerinde hizmet de ortaya koyuldu” diyen Öztürkler ilk olarak göreve geldiğinde önünde bulduğu çip sorununu aştıklarını anlattı.   Öztükler şu bilgileri paylaştı: “1 yılda 10 bin 345 çipli pasaport verildi”      “Göreve geldiğimiz ilk günlerde küresel çapta yaşanan çip krizinden ve yıllardır planlama yapılmamasından dolayı KKTC çipli pasaport cüzdanı stoklarımızda sadece 1000 civarı pasaport cüzdanı kalmıştı.

Anavatan Türkiye Cumhuriyeti ile yapılan istişare ve girişimler sonucunda, Türkiye Cumhuriyeti’nin destekleri ile KKTC Devleti olarak birçok uluslararası güvenlik kodu bulunan, çok farklı güvenlik özellikleri ile temassız çipe ve birçok teknolojik özelliğe sahip olan ve 5 yıl vatandaşlarımızın taleplerine cevap yetecek şekilde, 60 bin yeni nesil çipli pasaport cüzdanı tedarik edildi. Sorunun giderilmesinden sonra 1 yıl içerisinde 10 bin 345 yeni nesil çipli uluslararası standartlara uygun güvenlik kodlu pasaport verildi.” “Yerel yönetimler reformu hayaldi, gerçek oldu”    Bakan Öztükler, çeyrek asırdan fazladır yürürlükte olan günün ihtiyaçlarına cevap veremeyen yasaları değiştirdiklerini ifade ederek buna Yerel Yönetimler Reformu için iki önemli yasayı örnek gösterdi.    27 yıldır dokunulmayan, günün ihtiyaçlarına cevap veremeyen, belediyelerimiz için hayati öneme haiz, 51/95 sayılı Belediyeler Değişiklik Yasası’nın belediyelerin büyük projeleri hayata geçirebilmesi, vatandaşa çok daha iyi hizmet götürebilmelerine imkan sağlayacak düzenlemelerle meclis genel kurulundan geçtiğini anlatan Bakan Öztürkler, Belediyelerin Birleştirilmesine Dair Özel Yasa’nın da oy çokluğuyla meclisten geçirilerek yürürlüğe girdiğini anımsattı. Öztürkler, Yerel Yönetimler Reformu kapsamında Cumhuriyet Meclisi’nden geçirilerek yürürlüğe giren Belediyelerin Birleştirilmesine İlişkin (Özel) Yasa gereği birleştirilen 8 belediyenin personel intibaklarının sağlıklı ve titiz şekilde İntibak Komisyonu tarafından tamamlandığını belirtti. “Yeni cezaevine taşınma süreci başarı ile tamamlandı”

Ziya Öztürkler, eski cezaevinin, son yıllarda gerek evrensel mahkûm haklarının korunması adına zorlanılan, gerekse de orada görev yapan gardiyanların çalışma koşulları açısından sıkıntılar yaşanan 40 yıllık bir yapı olarak olduğunu hatırlatarak, 1982 yılında yapılmış, fiziki altyapı kapasitesi yetersiz, günümüzün ihtiyaçlarına cevap veremez durumdaki cezaevinin yerine yapılan yeni cezaevine taşınmak için elzem olan Cezaevi Yasası’nın eksikliklerinin giderildiğini anlattı. Öztürkler, Merkezi Cezaevi Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları Değişiklik Yasası’nın meclisten oy birliği ile geçirilerek, yürürlüğe girdiğini ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti:    “Akabinde, yeni cezaevi sistemleri, altyapı ve idari bölümlerinin değişikliği, yeni yasadaki çalışma esaslarının değişimi gibi hususlar, personel çeşit ve kapasitesinin artırımını zorunlu kıldığından mevcut 298 olan cezaevi personel sayısı, yeni cezaevi ile birlikte 511 olmuş ve ek 213 adet kadro ihtiyacı doğmuştur.

Bu bağlamda, Kamu Komisyonu’nun yapmış olduğu sınavları başarı ile geçen 78’i erkek, 21’i kadın olmak üzere toplam 99 yeni gardiyan arkadaşımız ekim ayı içerisinde aramıza katılmıştır.” “Sosyal konut yapımı için ilk kez fon oluşturuldu”    Bakan Öztürkler sosyal konut projesi için kaynak oluşturulması anlamında yapılan yasal değişiklik hakkında da bilgiler paylaştı.    Yabancıların taşınmaz mal alımlarında tüzükte yapılan değişiklikle ilk kez toplumsal ihtiyaçlara yönelik önemli kalemler yaratıldığına değinen Öztürkler, üçüncü ülke vatandaşı yabancılara mal satışlarından alınan % 6’lık tapu harcının yeni düzenleme ile % 12’ye çıkartıldığını, yapılan düzenleme ile ülkemizde ciddi bir ihtiyaç olan sosyal konut yapımı için ilk kez Konut Edindirme Birimine % 3 oranında bir kalem ayrıldığını söyledi.    Öztürkler, buradan elde edilecek kaynakla ekonomik olarak dezavantajlı vatandaşlara, uygun fiyatlara alabilecekleri merkezlerde sosyal konut apartmanları ile kırsalda da bölgesel dokuya uygun köy evlerini inşa edeceklerini belirterek, şu anda bu fonda oluşan kaynağın 30 milyon TL’ye yakın olduğunu kaydetti. “Sosyal konut apartmanları ve kırsalda köy evleri projeleri hazır”    Bakan Öztürkler hükümetin almış olduğu kararlar çerçevesinde, ülke genelinde büyük ihtiyaç olan konut sorununu çözmek amacı ile İçişleri Bakanlığı Konut Edindirme Birimi ve Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği arasında gerçekleştirilen teknik toplantılar sonrasında, bakanlık tarafından belirlenen arazilerde ve 6 ilçede merkezlerde yapılacak Sosyal Konut Apartmanları ve kırsalda yapılacak Köy Evleri projelerinin büyük oranda tamamlandığını söyledi.    Sosyal Konut Apartmanları’nın her ilçedeki ihtiyaç analizleri çerçevesinde 5-4-3 ve 2 katlı apartmanlar olacak şekilde tasarlandığı bilgisini veren Öztürkler, Köy Evleri Projesi’nde ise yine bölgesel ihtiyaç analizleri doğrultusunda evlerin tek katlı müstakil konutlar olacak şekilde inşa edileceğini dile getirdi. Bakan Öztürkler, “Tüm ilçe ve köylerimizde belirlediğimiz bölgelerde konutların yapılması için arazilerimiz hazırdır.

Sosyal Konut ve Köy Evleri projelerimiz için ilk adım olarak belirlediğimiz pilot bölgeler ve köylerimiz dışında da adım adım kendi imkanlarımız doğrultusunda bölgeler artırılacaktır. 2023 yılı içerisinde projelere başlanacaktır” dedi.   “Kırsal kesim altyapılarında hedeflerimizin üzerine çıktık”    İçişleri Bakanı Öztürkler kırsal kesim arsalarına yönelik alt yapı çalışmaları kapsamında “Her hafta bir köyümüze hizmet götüreceğiz” sözü ile yola çıktıklarını ve bu sözlerini tuttuklarını ifade etti.    Öztürkler, yaptıkları planlama ve hedefler doğrultusunda daha önceden verilmiş Kırsal Kesim Arsalarına altyapı götürme konusunda bir yılda rekor denecek hizmet götürüldüğünü belirterek, bu konudaki son durumu paylaştı:    “81 köyümüzde toplam 92 kilometre yol altyapısı götürüldü, 56 köyümüzün elektrik altyapısı tamamlandı, 12 köyümüzde su altyapısı tamamlandı, 4 köyümüzde su altyapıları başlatıldı. 14 yıldır çeşitli nedenlerle tamamlanamayan Kermiya Şehit Çocukları Arsaları’nın su, kanalizasyon, elektrik ve telefon altyapıları tamamen bitirildi. 9 kilometrelik asfalt yol çalışması yapıldı. Yol altyapılarının % 80’i tamamlandı. Haspolat’ta 1997’den beri 27 yıldır eksikliği hissedilen asfalt altyapısı başlatıldı. Kırsal kesim altyapı çalışmaları için 9 milyona yakın kaynak kullanıldı.” “e-Vize ile ülkeye girişlerde yeni bir sayfa açıyoruz”    Ülke güvenliği ve kamu huzurunun korunmasına yönelik atılan adımlar hakkında da bilgiler paylaşan Öztürkler, bunlardan en önemli projenin “e-Vize Otomasyon Sistemi” olduğunu ifade etti.

“e-Vize Otomasyon Sistemi ile bir süre önce ülke huzurunun sağlanması adına başlatılan; Muhaceret Sistemlerinin yenilenmesi, ülkede kayıtlılığın sağlanması, suç ve suça karışmış yabancıların deport edilmesi ve muhaceret sistemlerinin güncellemesine paralel olarak ülkeye girişlerin kontrol altına alınması hedeflenmiştir” diyen Öztürkler, sözlerine şöyle devam etti:    “e-Vize Otomasyon Sistemi ile ülkeye gelecek olan yabancı kişilerin bilgileri önceden kontrol edilerek, daha adaya gelmeden ön kontrolleri yapılarak sınır güvenliğimiz artırılacak ve yabancıların kayıt altına alınması daha sağlıklı şekilde yapılacaktır.     Kamu güvenliği için sakıncalı olan bir kişi daha adaya gelmeden önce bilineceğinden girişlere sıkı denetim getirilecek. Ayrıca yıllardır sınır dışı için de devletin kasasından çıkan yüksek bedeller de ortadan kalkacaktır.    Kısa sürede ülke insanının da üzerinde hassasiyetle durduğu ülke güvenliği ve kamu huzurunun korunması için temel vizyonumuz olan e-Vize Otomasyon Sisteminin hayat bulması adına önemli yol kat edildi.    Teknik ve hukukçu arkadaşlarımız e-Vize Otomasyon Sistemi için teknik şartnameyi hazırlanmış, ihaleye çıkılmış ve süreci tamamlanmıştır. İhaleyi kazanan firma 10 Nisan 2023 tarihinde teknik sunumunu yaparak, ilk aşama yazılımlarını tamamlamış, ikinci aşamaya geçilmiştir. Şu anda E-Vize Otomasyon Sistemi için test aşamasına geçilmiştir. e-Vize uygulamasına geçiş için yasal mevzuat da tamamlanmış ve 31 Mayıs 2023 tarihinde e-Vize Tüzüğü Bakanlar Kurulumuzdan geçirilmiştir.

”   “e-Vize Otomasyon Sistemi ile ülke kazanacak”    Ülkeye girişlere sıkı denetim getirecek e-Vize Otomasyon Sistemi’ni anlatmaya devam eden Bakan Öztürkler, “kişiler ülkeye gelmeden önce e-Vize Kontrol Ofisi’nin süzgecinden geçecek. e-Vize Otomasyon Sistemi’nin oluşturacağı temel yapı sayesinde, ileri aşamalarda sağlanacak sistemler arası tam entegrasyon ile de e-Devlet kapısı üzerinden elektronik işlemler kolayca yapılabilecek” dedi.    Öztürkler, “Sistemin hayata geçirilmesiyle yıllardır şikayetçi olduğumuz, kamu kurumlarında iş yapmak isteyen kişilerin oluşturduğu uzun kuyruklar da azaltılarak elektronik işlemler döneminin kapısı açılacaktır” ifadelerine yer verdi. “6 bine yakın deport işlemi yapıldı”    Ülke güvenliği ve kamu huzurunun korunmasına ilk günden itibaren özel önem gösterdiklerini anlatan Ziya Öztürkler, Güvenlik Kuvvetleri ve polis raporları doğrultusunda hareket edilerek, KKTC’de suç ve suça karışmış 6 bine yakın yabancının sıfır toleransla deport edildiğini vurguladı.    “Muhaceret sistemlerimiz yeniden yapılandırılarak, kendi ülkelerinde organize suç örgütleri ile ilişkili olan suça karışmış kişilerin listesi yapıldı. Ülkeye girişlerine yasak konuldu” diyen Bakan Öztürkler, KKTC’de düzensiz olarak bulunmaları sebebi ile cezaya düşmüş yabancılara af öngören ve halk arasında muhaceret affı olarak bilinen “Yabancılar Ve Muhaceret (Değişiklik) Yasası’nın meclisten oy birliği ile geçirildiğini anımsattı.    Öztürkler Muhaceret Affı ile 5 bin 563 kişinin kayıt altına alındığı ve devlet kasasına 60 milyon 990 bin 642 Türk Lirası girdiğinin bilgisini de paylaştı.    Özürkler, ülke güvenliği açısından çok hayati gördüğümüz yabancıların ülkeye gelmeden sıkı bir denetimden geçmesini sağlayacak e-Vize uygulamasına geçilmesi için gerekli adımlar atıldığına dikkat çekerek, bugün itibarıyla projenin son aşamaya getirildiğini söyledi.

“Dijital dönüşüm kapsamında önemli adımlar atıldı”    2023 yılı ile birlikte, bakanlığın hizmet kalitesini artırmak, vatandaşları çağdaş hizmetlerle buluşturmak hedefiyle başlatılan dijital dönüşüm kapsamında, e-Nüfus sisteminde yapılan yapılandırma çalışmalarının tamamlandığı bilgisini veren İçişleri Bakanı, e-Nüfus Sistemi’nin yeniden yapılandırılması ve Sakinlerin Kaydı Tüzüğü’nde yapılan düzenleme ile KKTC vatandaşı çocuklara doğum anından itibaren çipli yeni nesil KKTC kimliklerinin verilmeye başlandığını da anımsattı.    Doğum ve ölüm belgeleri için devlet dairesine gitme dönemine son verecek çalışmaların bitirildiğini belirten Öztürkler, “Vatandaşlarımız, e-Devlet Sistemi’ndeki düzenlemelerin tamamlanmasının sonrasında ilk kez uygulamaya koyacağımız online hizmetler sayesinde doğum ve ölüm belgelerine dijital ortamda ulaşma imkânına sahip olacaklardır” şeklinde konuştu.

“Tapuda online başvuru sistemine geçildi”    Maronitlere verilen Mavi Kimlikler ve Daimi İkamet kimliği olarak bilinen Beyaz Kimliklerin de çağdaş güvenlik sistemlerine sahip, yeni nesil çipli kimlikler olarak verilmeye başlandığını kaydeden Öztürkler, Yabancıların taşınmaz mal alım başvuruları 14 Kasım 2022 tarihi itibariyle online olarak yapılmaya başlandığını, muhaceret işlemlerinde ve tapu işlemlerinde önemli dijitalleşme çalışmalarının da start aldığını söyledi.    Tapuda Mekansal Gayrimenkul Sistemi (MEGSIS) Ve Tapu Ve Kadastro Bilgi Sistemlerinin (TAKBIS) entegre çalışmasını sağlamak amacıyla yeni yazılımların yapıldığını anlatan Öztürkler, Tapuda online başvuru sistemine geçildiğini ve bunun da vatandaşlara büyük kolaylık sağladığını sözlerine ekledi.

Bir yanıt yazın