You are currently viewing HASİPOĞLU: İSİAS OTEL’DE BİR CİNAYET İŞLENDİ

HASİPOĞLU: İSİAS OTEL’DE BİR CİNAYET İŞLENDİ

UBP Milletvekili ve Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, KIBRIS TV ekranlarında yayınlanan Haluk Yerli’nin hazırlayıp sunduğu ‘Sabah Sabah’ programına katılarak, soruları yanıtladı.

UBP Milletvekili ve Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, KIBRIS TV ekranlarında yayınlanan Haluk Yerli’nin hazırlayıp sunduğu ‘Sabah Sabah’ programına katılarak, soruları yanıtladı. Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,4 depremlerinde ülke olarak yoğun çaba sarf edildiğini ve nüfusa göre en çok yardımı yetiştiren ülkenin KKTC olduğunu kaydeden Hasipoğlu, “Anavatanın acısı bizim de acımız, onların mutluluğu bizim de mutluluğumuz.

Bu zor süreci hep birlikte atlatacağız” dedi. Adıyaman’da yıkılan İsias Otel’in meclis tarafından dikkatli bir şekilde takip edildiğini ve gerekirse süreç için meclisin belirleyeceği milletvekillerinin davaya katılmak üzere Adıyaman’a gideceğini vurgulayan Hasipoğlu, “Tek isteğimiz acılı ailelerin dertlerine deva olabilmek ve adalet arayışlarına yardımcı olabilmek” şeklinde konuştu.

“İsias Otel’de bir cinayet işlendi”

İsias Otel faciasını bir hukukçu olarak değerlendiren Hasipoğlu, “49 vatandaşımız hayatını yitirdi. Bunların 35’i bunların 35’i İsias Otel’deki yavrularımızdı. Dolayısıyla bir başka ateş var içimizde yanan. Hükümet ilk andan itibaren oradaydı, ailelerin de oraya gitmesi sağlandı. Anında müdahale ve kurtarma çalışmaları yapıldı ama maalesef İsias Otel’in yapısal bozukluklarından dolayı orada aslında bir cinayet işlendi. Bunun ceza hukukundaki tanımı bana göre budur” ifadelerine yer verdi.

“Adli yargılama sürecini meclis olarak takip etme yükümlülüğündeyiz”

Cumhuriyet Meclisi’nin titizlikle İsias Otel dosyasını takip ettiğini vurgulayan Hasipoğlu, “Cumhuriyet Meclisi’nde 3 tane geçici ve özel komite kuruldu. Onlardan biri de Türkiye depreminde hayatını kaybeden vatandaşlarımız ile ilgili olarak başlatılan adli yargılama süreçlerinde biz Cumhuriyet Meclisi olarak bunu takip etme yükümlülüğündeyiz. Bu amaçla AD-HOC komiteler kuruldu. Bu komiteler siyasetin yapıldığı değil, adaletin arandığı komitelerdir. Tek isteğimiz acılı ailelerin dertlerine deva olabilmek ve adalet arayışlarına yardımcı olabilmek” dedi.

“Çatı dosyasından çıkartıldı”

Türkiye’de yaşanan deprem felaketinin arından süratle çatı bir dosya üzerinden yargılama sürecine geçildiğini kaydeden Hasipoğlu, “Çatı dosyadan çıkartıldı. Bütün Adıyaman’da bulunan binalar aleyhinde başlatılan soruşturmalarla ilgili bütün olan dosyadan çekilerek ayrı özel bir dosyaya konuldu. Bu özel dosyanın ayrı bir savcısı var ve o şekilde şu an takip ediliyor” şeklinde konuştu.

“Büyük bir felakete karşı yeterli durumda değiliz”

Ülkemizin felaket sözcüğüne çok yabancı olduğunu ve bu gibi bir duruma hazırlıklı olunmadığını savunan Hasipoğlu, “Deprem kuşağındayız ve şu an elimizdeki araç, gereç ve ekipman yetersizdir bir felaket anında. Yıllardır hangi hükümet gelirse gelsin bunun önlemini almamışız. Sivil Savunma bünyesinde 120 kişi var, itfaiyemizin sayısı belli araç gereci belli. Büyük bir felakete karşı biz yeterli durumda değiliz” sözlerini kaydetti.

“Muhalefet ansızın çekildi”

Hükümet olarak izlenecek yol haritasını belirlediklerini aktaran Hasipoğlu, “İktidarız ve ihtiyaçlarda belli. Kalem kalem de çıkarmışız bunları. Bunu çıkardıktan sonra meclisten geçirebilirdik bu yasayı böyle yapmadık. Muhalefete sizde gelin ve beraber geçici, özel bir komite kuralım ve hep beraber bunu kararlaştıralım. Sadece muhalefeti değil bütün ilgili sivil toplum örgütlerini de çağırdık komiteye. Bu komitede iki tane önemli husus var; ilk olarak bu paralar nereye harcanacak? İkinci olarak bunu takip edecek bir komite. Bu konuda da uzlaşıldı. Hükümet iktidar yetkisi burada devretmiş oldu. Normalde bunu maliye bakanlığı yapar. Sayıştay da var ama Sayın Başbakan da açıkladı ‘Her kuruşun hesabını vermeye hazırız’ Her kaleme harcanacak para listelendi ve onu gösterecek olan sistemde de uzlaşıldı ama muhalefet ansızın çekiliyorum dedi”  dedi.

“TOKİ modeli kullanılacak”

Kentsel dönüşümün önemine vurgu yapan Hasipoğlu, “TOKİ aslında bir model. TOKİ modeli kullanılacak. Türkiye’den gelip de TOKİ böyle bir şey yapmayacak. TOKİ bir kentsel dönüşüm modelidir. Kentsel dönüşüm modelinin de Türkiye’deki ismidir. Hükümetimizin hedefi gençlere o bölgeden ayrılmasın diye kırsal kesim arsası vermektense, bankalarla görüşüp uygun kredi koşullarıyla evi verelim. En başta Maraş’taki yer tespit edildi ve bunun için çalışmalar devam ediyor” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın